onsdag 27 januari 2010

Svampgratinerad fläskfilé

En väldigt god rätt att göra som inte är så krånglig som jag alltid tänker att den är. Perfekt att göra i förväg också om man vill.

1 fläskfilé
smör eller margarin
salt & peppar

Svampstuvning
200 g svamp (färsk, fryst eller på burk)
2-3 msk smör eller margarin
2 1/2 msk vetemjöl
1 dl grädde
1/2 tsk salt
(1 tsk soja)
(vit- eller svartpeppar)


Stek fläskfilén hel eller i skivor. Krydda med salt och peppar. Spara eventuellt steksky till stuvningen.

Skär svampen i mindre bitar (om den är fryst så tina långsamt på svag värme). Lägg den i en kastrull och låt vätskan koka in. Tillsätt fettet och fräs svampen tills det "knäpper" i den och fettet klarnat, det tar ca 10-15 minuter.
Strö mjölet över svampen, rör om. Späd under omrörning med eventuellt svampspad (om du använt burksvamp), steksky, mjölk, och grädde. Koka på svag värme minst 10 minuter, gärna 15 minuter. Smaka av med salt och eventuellt peppar och soja. Sojan ger även fin färg åt stuvningen.

Lägg den skivade filén på ett ugnssäkert fat. Täck med svampstuvningen och strö över riven ost. Gratinera i övre delen av ugnen, 250°, i ca 8-10 minuter tills rätten fått vacker färg.

Man kan även köra klart rätten i förväg. Då gör man färdigt allt fram till gratineringen. Gratinera istället i 225° mitt i ugnen, i ca 15-20 minuter.

Om du inte tycker om svamp så låt dig ändå inte avskräckas! Jag tycker inte alls om svamp men det blir god smak av det och det är lätt att peta bort i efterhand.


Receptet kommer från Vår Kokbok (2001)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar