måndag 17 maj 2010

New York Blueberry Cheesecake.



Här kommer ett recept på något riktigt smaskigt! Lite jobb är det att baka den eftersom den innehåller rätt mycket olika saker men det är definitivt värt det. Servera den gärna dagen efter då den är riktigt kylskåpskall för då har den stelnat ordentligt. Den är säkert god tillsammans med vispad grädde och färska bär men jag tycker den är mycket god bara som den är (speciellt om man tillsätter lite extra blåbär)!

300 g digestivekex

150 g smör
1 dl strösocker
1 dl majsmjöl
2 tsk vaniljsocker
600 g cream cheese
2 ½ dl kesella
3 ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad
1 ½ dl blåbär (färska eller frysta)


Ugn 200°.
Krossa kexen fint (t.ex. i en mixer) och blanda smulorna med smält smör.
Tryck ut kexblandningen i en teflonform, endast på botten.
Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i ca 10 minuter och låt svalna.




Vispa cream cheese och kesella krämigt i en skål.
Blanda i strösocker, majsmjöl och vaniljsocker.
Rör i ett ägg i taget och sist vispgrädde.
Bryt chokladen i bitar, smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda ner chokladen i smeten.


Häll smeten över kexbottnen och strö över blåbär.
Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 40 minuter. Täck den med aluminiumfolie när den blivit gyllenbrun så att den inte blir för mörk.
Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i cirka 30 minuter.


Receptet kommer från Leila Lindholm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar