tisdag 16 februari 2010

Semlor


I år har jag för första gången bakat egna semlor. Har börjat tycka att de är mycket godare än såna man köper på bageri, de känns lite fräschare på något sätt. Dessutom kan man själv bestämma hur mycket grädde och mandelmassa man vill ha och det är ju inte så dumt. Ofta är det alldeles för mycket av den varan enligt mig. Det här receptet använde jag och jag är väldigt nöjd:

1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special

400 g mandelmassa
1 skvätt mjölk
8 dl vispgrädde

Ägg till pensling
Florsocker

Ugn 225°.
Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ca 37°.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, dela den i ca 18 delar och forma runda bullar.
Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedåt.
Jäs under bakduk i 45-60 minuter.


Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen ca 6-7 minuter. Låt svalna.
Skär av toppen på bullarna och gröp ur innanmätet. Rör det krämigt med riven mandelmassa och en skvätt mjölk.
Fyll semlorna med mandelmasseröra, spritsa över grädde och lägg på locket.
Pudra med florsocker.



Receptet kommer från boken a piece of cake av Leila Lindholm. Natur & Kultur: 2008.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar