måndag 15 februari 2010

Blueberry pan med keylimefluff

Ännu ett recept från Jacob Grays Fluffins. Fräsch smak av lime och citron och inte så svår att baka heller. Ett tips är att se till att det verkligen är sötad kondenserad mjölk, jag gjorde misstaget en gång att använda enbart kondenserad mjölk och det var inte samma sak...

3 ½ dl vetemjöl special
½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
1 krm salt
ca 2 dl frysta blåbär
125 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl mjölk
½ dl lemon curd

Keylimefluff:
1 burk sötad kondenserad mjölk (400 g)
5 äggulor
1 dl limejuice
1 msk rivet limeskal


Ugn 200°
Rör samman mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt. Sikta genom en sil och ställ åt sidan.
Spola hastigt av blåbären i hett vatten och låt dem rinna av på ett hushållspapper.
Vispa smör och socker vitt och pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, under vispning.
Tillsätt vaniljsocker, mjölk, lemon curd och vispa hastigt ihop.
Blanda ner de torra ingredienserna och blåbären. Rör bara om tills ingredienserna blandats, rör inte för mycket.
Häll smeten i en oljad bakform, ca 30 x 24 cm. Grädda i ca 20 minuter.
Ta ut bakformen och sänk värmen till 150°.

Vispa ihop kondenserad mjölk och äggulor. Blanda i limejuice och rivet limeskal.
Häll fyllningen i bakformen (över den gräddade blåbärssmeten).
Tillaga i ugnen 15 minuter. Låt svalna.
Låt stå i kylen minst två timmar innan servering. Servera gärna med en klick lättvispad grädde och färska bär.

Receptet kommer från boken Fluffins av Jacob Gray. B Wahlströms Förlag: 2005.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar