lördag 30 januari 2010

Fyllda havreflarn

De här kakorna är riktigt goda! Liksom chokladbiskvierna tar de lite tid men i det här fallet är det definitivt värt det! Det blir ca 30 flarn, dvs 15 färdiga kakor.

Flarn
75 g smör eller margarin
2 msk grädde
1 dl havregryn
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
1 dl vetemjöl
1 1/2 krm bakpulver

Smörkräm
100 g mjukt smör
1 1/2 dl florsocker
1 äggula
Rivet skal från 1 tvättad apelsin

75 - 100 g blockchoklad


Flarnen: Smält margarinet i en kastrull, rör ner havregryn och grädde. Låt vila ca 10 minuter. Rör ner socker, sirap, mjöl och bakpulver. Klicka ut smeten på plåtar täckta med bakplåtspapper. Ca 10- 12 flarn på varje plåt är lagom. Grädda strax under mittfalsen i 5-6 minuter, 200°.
Låt svalna en stund innan de lossas. Låt flarnen ligga kvar på plåten och kallna.

Smörkrämen: Rör smör, florsocker och äggula smidigt. Riv apelsinskalet fint och smaksätt krämen med det. Bred lite kräm på undersidan av hälften av flarnen. Lägg ihop dem två och två. Ställ kakorna kallt.

Smält chokladen över vattenbad. Doppa ena halvan av kakorna och chokladen och lägg dem på bakplåtspapper. Ställ kakorna kallt igen tills chokladen stelnat. Förvara dem svalt.



Receptet kommer från någon gammal veckotidning.

2 kommentarer:

  1. Åh det såg gott ut!

    SvaraRadera
  2. Johanna: Jo, de är goda. Man kan ju utesluta apelsin också om man känner för det men apelsin och choklad passar ju bra ihop. Synd att de är lite knepiga att göra bara.

    SvaraRadera