onsdag 21 april 2010

Äppelpaj.

Det här receptet på smulpaj brukar jag alltid använda till blåbärspaj. Ibland kan det ju vara roligt att variera sig lite så nu senast det var dags för paj så fick det bli äppelpaj istället. Det är nästan lika gott!

2-3 äpplen
socker, kanel och kardemumma
1,5 - 2 dl havregryn
100 g smör eller margarin
2 dl vetemjöl
0,5 dl socker


Ugn 225°

Lägg alla ingredienserna i en skål. Skär matfettet i tärningar och arbeta det till en smulig massa, använd en gaffel eller fingertopparna.

Skär äpplena i klyftor, lägg dem i en plastpåse och strö ner kanel, socker och eventuellt lite kardemumma. Skaka om påsen så att allt blandas om ordentligt.

Lägg äpplena i en smord pajform, strö över den smuliga massan.

Sätt in formen i ugnen i ca 20-25 minuter. Degtäcket ska vara frasigt och gyllenbrunt.


Servera med vaniljglass, grädde eller vaniljsås!


Receptet kommer från min mammas receptsamling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar