onsdag 14 juli 2010

Kladdig chokladtårta med hallontopping.

Smarrig tårta som ser ut som en cheesecake men smakar mer som en kladdkaka. Hallontoppingen blir en fräsch prick över i:et! I receptet står det att man ska ta ut kakan ur frysen en timme före servering men jag tror det krävs lite längre tid för att den ska hinna tina ordentligt.
150 g smör
150 g mörk choklad
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
3 ägg

Hallontopping
300 g frysta hallon
250 g mascarpone
1,5 dl florsocker

Dekoration
50 g mörk choklad
ev. färska hallon

Ugn 175°
Smält smöret i en kastrull och rör ner chokladen, låt den smälta under omrörning. Blanda de torra ingredienserna och häll på smörblandningen. Tillsätt ägg och rör till en slät smet.

Täck botten på en springform (24 cm i diameter) med bakplåtspapper. Häll i chokladsmeten och grädda mitt i ugnen i 25 – 30 min. Kakan ska inte stelna utan fortfarande vara lite lös i mitten. Låt kakan svalna innan du tar ut den ur formen.

Tina hallonen försiktigt och mixa dem till en puré tillsammans med florsockret. Blanda ner i mascarponen och rör till en slät crème. Bred ut toppingen lite slarvigt över chokladbotten och frys in.

Smält den mörka chokladen försiktigt i ett vattenbad på svag värme. Täck en bricka eller plåt med bakplåtspapper. Häll chokladen i en spritspåse och spritsa chokladen i slarviga galler på bakplåtspappret. Ställ in i frysen och låt stelna. Lossa försiktigt de frysta gallerna från pappret.

Ta ut tårtan 1 timma innan servering och dekorera med chokladgaller, färska hallon och pudra över florsocker.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar