Ett spännande recept till sommarens rabarberfest! Lite annorlunda paj i mitt tycke, ganska söt och smulig om man äter den direkt men efter en dag i kylskåp smakade den mycket bättre. Jag åt den med grädde men jag kan tänka mig att crème fraiche passar bra för att ge lite syrlighet till det söta.
för 8 personer
150 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 krm salt
Rabarberfyllning:
400 gr rabarber
1 ¼ dl strösocker
2 krm mald ingefära
1 tsk vaniljsocker
Mandelfyllning:
200 g mandelmassa
2 medelstora ägg
50 gr flagad mandel
Ugn 200°
Smält smöret i en kastrull.
Blanda ner mjöl, socker, salt till en smulig deg.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 24 cm. Ställ in i kylen 30 min.
Förgrädda pajskalet i nederdelen av ugnen ca 10 min.
Skär rabarber i små kvadratiska bitar. Koka de mjuka med socker och ingefära i ca 15 min.
Ta kastrullen från värmen och rör i vaniljsockret.
Skär mandelmassan i bitar, kör snabbt ihop den med äggen i matberedare.
Häll rabarberfyllningen i pajskalet, häll mandelfyllningen över och strö på flagad mandel.
Grädda på nedersta falsen ca 30 min.
Låt pajen svalna, servera den med vispad grädde, glass eller crème fraiche.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar