tisdag 7 september 2010

Italienska köttbullar.

Ett recept på lite annorlunda köttbullar, extra gott blir det med tomatsåsen till!

Köttbollar
800 g köttfärs
1 ½ dl ströbröd
1 stor hackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
1 ½ tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 msk kalvfond
1 ägg
3 dl mjölk eller grädde
1 dl nyriven parmesan
rivet skal av 1 citron

Tomatsås
700 g färska delade tomater 
2 hackade gula lökar
3 finhackade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
1 msk tomatketchup
1 msk balsamvinäger
1 msk torkad oregano
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar


Tomatsås
Fräs lök och vitlök i olivolja tills de är mjuka. Lägg i tomatpurén och låt bryna en stund till. Häll i de andra ingredienserna förutom oreganon. Låt såsen småputtra i en timme. Dra av grytan från värmen och tillsätt oregano. Smaka av med salt och svartpeppar.
(Man kan också göra som jag gjorde och fuska med krossade tomater istället för färska...)


Köttbollar
Ugn 225°
Blanda ströbröd med lök, kryddor, fond, ägg och mjölk/grädde och låt svälla en liten stund. Blanda i färsen, parmesan och citronskal och arbeta smeten. Rulla ut 50 stora köttbullar och stek dem i ugnen i 15 minuter. 

Lägg ner köttbollarna i tomatsåsen och servera med pasta och riven parmesanost.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar