fredag 19 mars 2010

Kanelbullar

I dag har jag bakat kanelbullar. Jag blev så nöjd med semlorna jag gjorde tidigare så det fick bli samma recept till kanelbullarna också. Riktigt goda blev dem!

1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special

Fyllning:
200 g smör
1,5 dl socker
1,5 msk kanel

Ugn 225°.
Stöt kardemummakärnorna i en mortel och värm med mjölken tills den är ca 37°.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.

Rör ihop smör, socker och kanel med elvisp till fyllningen.
Stjälp upp degen på ett bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar, kavla ut varje del till en rektangel och bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Rulla ihop den från långsidan och skär i skivor, ca 2 cm breda.
Ställ skivorna på en plåt med bakplåtspapper med snittytan upp och vik in änden under bullen. Låt jäsa 45 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen 8-10 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar